Exploradors

Qui som?

Els Exploradors som la unitat que segueix a l’Estol. Aquesta etapa comprén des dels 10 anys fins als 13. A través d’un marc simbòlic els xavals interioritzen l’estil de vida que perseguim mitjançant la vivència d’uns valors determinats, unes normes, uns models, una organització social i una simbologia (ritus, costums, símbols), tot açò dins d’una història o fil conductor, “l’aventura”. La Unitat d’Exploradors pren les decisions importants en assemblea, entre tots trien democràticament les aventures, les realitzen, celebren i avalúen.

Simbologia:
Els exploradors s’agermanen amb la natura i d’aquesta manera, relacionen els quatre elements que al llarg dels temps l’han creat i transformat, amb les quatre relacions que formen i modelen a la persona.

 

El FOC fa referència a la relació amb u mateix,  amb el seu cos i amb la seua ment.
La relació amb els altres s’identifica amb  l’AIGUA, degut a la seua gran capacitat per a  mesclar-se i servir de nexe d’unió entre distints  elements.
La TERRA representa la relació amb el món, un món que habitem i podem explorar.
Per últim l’AIRE simbolitza la relació amb la transcendència, amb allò que va més enllà  de la pròpia persona, dóna sentit a la nostra  vida i ens convida a reflexionar.
Model de persona:
Les persones que s’han compromès a viure coma exploradors tenen com a model quatre persones que treballen en contacte amb els quatre elements. D’aquesta manera intentaran créixer en tots els àmbits de la persona que es recullen en les quatre relacions:

 

L’Agricultor representa la relació amb el món, la terra. Percep l’entorn on des de l’arrelament d’on viu, però sense oblidar que la seua sensibilitat per la natura té una dimensió global, una responsabilitat col·lectiva. Valora la saviesa del temps, dels avantpassats i afegeix una revisió creativa que el converteix en una persona activa i preocupada per la situació del món.
La Navegant s’arrisca a viatjar, a conèixer millor a les persones per a intercanviar amb elles, simbolitza la relació amb els altres. La curiositat, la necessitat de contacte i de compartir, la duen a conèixer i relacionar-se amb els altres. Açò li suposa un treball de conèixer-se a ella mateixa, de reconèixer tant les seues carències com les seues “mercaderies” per poder intercanviar amb l’altre.
La Guerrera, relacionada amb el foc, és una persona intel·ligent, forta de caràcter i d’estat físic, i que sap reconèixer les emocions que la mouen. Representa la relació amb u mateix. La guerrera desenvolupa la consciencia d’estar alerta i buscar la impecabilitat dels seues actes; persegueix la fortalesa interior front a les proves de la vida.
El Sacerdot és representat per l’aire. Una persona que desenvolupa la consciència transcendent buscant el sentit de la seua vida i de la felicitat. Coneix i aprofundeix en les seues creences enriquint-se amb altres diferents a la seua.

 

Paper de l’educador:
El xavals proposen i elegeixen les aventures i els educadors ens encarreguem de acompanyar-los en la programació, reflexió i revisió de les activitats i del seu treball en les mateixes, buscant el canvi en les actituds a través de la  observació crítica de la societat per a aconseguir la transformació social.

“Una proposta educativa per a la Unitat d’Exploradors”
FEV – 2007
Cap de Branca: Vicent Orts
 Scouters -Andreu Pardo i Vicent Lluís Llopis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *